Časopis Time
0

Članice Pussy Riot nominovane za nagradu "Ličnost godine"

SRNA
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
U nominaciji za nagradu "Ličnost godine 2012", koju dodjeljuje američki časopis "Time", su i tri članice ruske pank grupe "Pussy Riot" Yekaterina Samutsevich, Maria Alyokhina i Nadezhda Tolokonnikova

"U godini u kojoj su oni koji se bore za zaštitu slobode i drugačijeg mišljenja brutalno suzbijani, članice Pussy Riot su platile nesrazmjernu cijenu zbog provokativnog izražavanja njihovih političkih stavova", navodi poznati nedjeljnik.

Na listi mogućih dobitnika su i predsjednici SAD Barack Obama, Egipta Mohamed Morsi i Sirije Bashar al Asad, američka državna sekretarka Hillary Clinton, američki plivač Michael Phepls, kao i mlada Pakistanka Malala Jusufzai, koju su talibani teško ranili taro što se borila za prava djevojčice na obrazovanje.

Ličnost godine bira uredništvo časopisa.

Američki časopis "Time" proglasio je za prošlogodišnju ličnost godine "demonstranta", odnosno pojedince koji su učestvovali u demonstracijama širom svijeta. "Time" navodi da ovo priznanje dodijelio demonstrantima zato što su dali novo značenje snazi koju narod ima.

Za najznačajniju ličnost 2010. godine izabran je osnivač društvene mreže "Facebook" Mark Zuckerberg.

Ova nagrada, koja je ranije nosila naziv "Čovjek godine", ustanovljena je 1927. godine.

Među dosadašnjim ličnostima godine, prema izboru "Time", bilo je i osoba poput nacističkog vođe Adolfa Hitlera 1938. godine i ruskog državnika Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina, koji je dva puta ponio tu titulu, 1939. i 1942. godine.

Časopis "Time" je 31. decembra 1999. proglasio fizičara Alberta Einsteina za "Ličnost vijeka". Američki predsjednik Theodore Roosevelt je jedina ličnost godine koja je tri puta ponijela tu titulu - 1932., 1934. i 1941. godine.