Pomoć gladnima
0

Članice OIC-a izdvojit će 350 miliona dolara za Somaliju

FENA
Članice Organizacije islamske saradnje (OIC) dogovorile su se da izdvoje 350 miliona dolara pomoći za sušom pogođenu Somaliju, saopćio je u srijedu generalni sekretar te organizacije Ekmeledin Ihsanoglu.

"Dogovorili smo se da izdvojimo 350 miliona dolara. Nadamo se da će za vrlo kratko vrijeme ta svota biti povećana na 500 miliona dolara", rekao je Ihsanoglu na konferenciji za novinare po završetku vanrednog sastanka OIC-a u Istanbulu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan pozvao je ranije danas da se osigura pomoć za sušom pogođenu Somaliju i uputio kritiku na račun bogataša i zapadnog kapitalističkog svijeta.

"Ako vozite luksuzni automobil, trebalo bi da budete darežljivi prema ljudima koji gladuju", kazao je Erdogan u Istanbulu na vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje, sazvanom zbog problema gladi na jugu Somalije i u okolnim zemljama koje je pogodila suša.

"Nadam se da će napori (ove organizacije) pokrenuti uspavanu svijest. Nadamo se da će zapadni svijet, koji voli da se hvali svojim prihodom po glavi stanovnika, pokazati podršku za Somaliju", rekao je turski premijer tokom veoma energičnog 30-minutnog govora na sastanku organizacije koja okuplja 57 država.

"Mi dolazimo iz zajednice poslanika (Muhammeda) koji kaže da se ne može mirno spavati ako je naš susjed gladan", poručio je Erdogan, koji će sutra otputovati u Somaliju zajedno sa svojom porodicom kako bi skrenuo pažnju međunarodne zajednice na izuzetno tešku situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi, prenijele su agencije.

Erdogan će u Somaliji obići izbjegličke kampove za smještaj ugroženog stanovništva, a pridružit će mu se i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu sa svojom porodicom.

Suša i glad pogodile su skoro 12 miliona ljudi širom Somalije, Kenije i Etiopije, a Somalija se nalazi u najtežoj situaciji, jer je Rog Afrike pogodila najveća suša u posljednjih 60 godina.

Britanci su u srijedu izvijestili kako bi u Somaliji od gladi moglo umrijeti na stotine hiljada djece ako međunarodna zajednica ne reagira na odgovarajući način na glad u toj zemlji.

Britanci su se za pomoć Somaliji obavezali prikupiti više od 60 miliona funti, nastojeći pomoći humanitarnim organizacijama koje tvrde kako je riječ o najtežoj suši koja je pogodila Somaliju, Keniju i Etiopiju.