Nedvosmislena podrška
143

Članice G7 poslale poruku Rusiji: Podržavat ćemo Ukrajinu sve do okončanja rata

V. K.
Zelenski na današnjem sastanku s članicama G7 (Foto: EPA-EFE)
Zelenski na današnjem sastanku s članicama G7 (Foto: EPA-EFE)
Zemlje članice G7 održale su danas vanredni sastanak na kojem je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Ukrajini i napadima ruske vojske na gradove širom države.

U zajedničkom saopćenju nakon sastanka zemlje G7 su izjavile kako su održale sastanak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te su osudili sve napade koje je izvršila ruska vojska u posljednja dva dana.

"G7 odlučno osuđuje i nedvosmisleno odbacuje ilegalni pokušaj ruske aneksije ukrajinskih oblasti. Ponavljamo kako nećemo priznati ovu nezakonitu aneksiju ili lažne referenduem kojima ih Rusija opravdava. Rusija je očigledno prekršila principe sadržane u Povelji UN-a. Pozivamo sve zemlje da nedvosmisleno odbace kršenja međunarodnog prava i zahtijevaju od Rusije da prekine sva neprijateljstva", navodi se na početku izjave.

Također, najavljeno je kako će zemlje i dalje nastaviti s uvođenjem sankcija Rusiji sve dok traje rat.

"Žalimo zbog namjernih ruskih koraka eskalacije uključujući djelomičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku koja ugrožava globalni mir i sigurnost. Ponavljamo kako bi svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imala teške posljedice po Rusiju", naveli su.

Dio saopćenja odnosio se i na Bjelorusiju.

"Ponavljamo poziv bjeloruskim vlastima da prestanu omogućavati ruski agresorski rat tako što dozvoljavaju ruskoj vojski korištenje bjeloruske teritorije. Najava uspostavljanja zajedničke vojne grupe s Rusijom predstavlja najnoviji primjer saučesništva bjeloruskog režima s Rusijom", saopćili su.

Dio saopćenja odnosio se i na odnos zemalja s vlastima u Kijevu.

"Uvjerili smo predsjednika Zelenskog da smo nepokolebljivi u pružanju podrške Ukrajini za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nastavit ćemo pružati humanitarnu, vojnu, finansijsku, diplomatsku i pravnu podršku Ukrajini koliko god to bude potrebno. Nastavit ćemo koordinirati napore da da ispunimo hitne potrebe Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom", pojasnili su.

Na kraju, osvrnuli su se i na eventualne mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

"Nijedna zemlja ne želi više mir od Ukrajine čiji je narod pretrpio smrt, raseljavanje i nebrojena zvjerstva kao rezultat ruske agresije. U znak solidarnosti s Ukrajinom, lideri G7 pozdravljaju spremnost predsjednika Zelenskog za pravedan mir. To uključuje poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, očuvanje njene sposobnosti da se brani u budućnosti, njenog oporavka od rata kao i odgovornost Rusije za zločine počinjene tokom rata", zaključili su lideri G7.