Bez konsensuza
0

Članice Evropske unije podijeljene po pitanju ograničenja cijene plina

B. H.
Sjedište Europske Komisije u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Sjedište Europske Komisije u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija bi trebala ove sedmice predstaviti paket predloženih hitnih mjera za ublažavanje energetske krize, ali zemlje članice su podijeljene o pitanju ograničenja cijene plina.

Ministri energetike zemalja EU su na sastanku u petak zatražili od Evropske komisije da izradi nacrt mjera za ograničavanje viška prihoda proizvođača kao i cjelokupno smanjenje potrošnje električne energije u EU.

Također su se čuli zahtijevi za sačininjavanje prijedloga ograničenje cijene plina u cilju smanjenja sve većih iznosa računa električne energije. Treba istaći kako ne postoji konsenzus unutar članica EU oko ovog pitanja, te određene struje smatraju da bi nove mjere dodatno pogoršale energetsku krizu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je saopćila da se intenzivno traga za zajedničkim rješenjem koje bi snizilo cijene, ali i osiguralo trajnu opskrbu plina.

Podsjećamo kako je prije rata u Ukrajini Rusija osiguravala oko 40% od ukupnih količina plina u EU koje su sada svedene na svega 9%. Redukcije isporuka plina Rusija pravda tehničkim poteškoćama koje su posljedice Zapadnih sankcija.