Svijet
0

Članice EU imenovale svoje kandidate za Evropsku komisiju

FENA
Sve zemlje članice Evropske unije imenovale su svoje kandidate za članove Evropske komisije, među kojima je devet žena, a najviše povjerenika (13) pripada strankama desnog centra, slijede liberali (osam), te stranke lijevog centra (šest).

Njih bi još trebao potvrditi Evropski parlament nakon saslušanja.

Donosimo popis po abecednom redu:

Austrija - Johannes Hahn, konzervativac, ministar znanosti u sadašnjoj vladi lijevog centra.

Belgija - Ostaje dosadašnji povjerenik Karel de Gucht, koji je nedavno zamijenio Louisa Michela na mjestu povjerenika za razvoj i humanitarnu pomoć, ali se ne očekuje da će zadržati taj resor. Belgija bi htjela resor energetike ili trgovine.

Bugarska - Rumiana Želeva, sveučilišna profesorica sociologije s doktoratom s njemačkog sveučilišta Otto von Guericke. Želeva (40) je u junu drugi put izabrana za zastupnicu Evropskog parlamenta. Izjavila je da želi biti povjerenica za proširenje.

Cipar - Sadašnja povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou (66), liberalna stranka.

Češka - Štefan Fuehle (47), karijerni diplomat. Bio je ambasador u Litvi i Velikoj Britaniji i u NATO-u. U maju ove godine imenovan je ministrom za evropske poslove, a to imenovanje bilo je popraćeno prigovorima zbog njegove komunističke prošlosti i činjenice da je studirao na sovjetskom Institutu za međunarodne odnose u Moskvi. Prema medijskim spekulacijama, Češka je zainteresirana za resor proširenja, ali još uvijek nema potvrde hoće li proširenje i dalje postojati kao zaseban resor.

Danska - Sadašnja ministrica za klimu i energiju Connie Hedegaard (49), članica konzervativne stranke u manjinskoj vladi desnog centra Larsa Lokke Rasmussena. Mogla bi dobiti resor klime.

Estonija - Siim Kallas, sadašnji povjerenik zadužen za administrativne poslove, reviziju i borbu protiv prijevara. Kallas ima 61 godinu i zainteresiran je za resore unutarnjeg tržišta, tržišnog natjecanja i gospodarske i monetarne politike. Malo je vjerojatno da će išta od toga dobiti jer su to upravo najutjecajniji resori na koje ciljaju moćnije države članice.

Finska - Olli Rehn (47), sadašnji povjerenik za proširenje.

Francuska - Michel Barnier, bivši ministar vanjskih poslova i bivši povjerenik Komisije. Pariz bi za svog povjerenika želio unutarnje tržište.

Grčka - Maria Damanaki, članica grčkog parlamenta, ljevica. Irska - Maire Geoghegan-Quinn, bivša ministrica i sadašnja članica revizorskog suda EU-a.

Italija - Sadašnji povjerenik za promet, Antonio Tajani, mogao bi zadržati svoj resor u novom sazivu.

Latvija - Andris Piebalgs, konzervativac, dosadašnji povjerenik za energiju. Njegovo ime spominje se kao jedno od mogućih za resor proširenja.

Litva - Algirdas Šemeta, koji je od septembra povjerenik za proračun umjesto Dalie Grybauskaite, koja je izabrana za predsjednicu zemlje.

Luksemburg - Viviane Reding (58) ponovno je, treći put, kandidirana za članicu Evropske komisije. Ona bi mogla zadržati sadašnji resor telekomunikacija, koji bi mogao biti proširen zaštitom intelektualnog vlasništva.

Mađarska - Laszlo Andor, ekonomist, član upravnog odbora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Malta - Ministar za socijalnu politiku John Dalli.

Nizozemska - Sadašnja povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes za koju se očekuje da će dobiti resor informatičke i komunikacijske tehnologije ili pak trgovinu.

Njemačka - Guenther Oettinger, premijer savezne države Baden-Wuertemberg, 56-ogodišnji pravnik iz vladajuće stranke CDU. Njegovim imenovanjem, njemačkim povjerenikom postaje netko iz CDU-a, nakon što je punih 20 godina SPD davao povjerenike. Navodno bi mogao dobiti resor industrije.

Poljska - Janusz Lewandowski, koji je u junu drugi put izabran za zastupnika u Evropskom parlamentu. Ima iskustva u ekonomiji, a Poljska je najviše zainteresirana za proračun.

Portugal - Jose Manuel Barroso, koga su Evropsko vijeće i Evropski parlament po drugi puta imenovali za predsjednika Komisije.

Rumunija - Dacian Ciolos, nekadašnji ministar poljoprivrede. Njegov izbor govori da bi Rumunija htjela resor poljoprivrede, za što, prema svim pokazateljima, ima malo izgleda.

Slovačka - Maroš Šefčovič, bivši stalni slovački predstavnik pri EU-u, nedavno je na mjestu povjerenika za obrazovanje zamijenio Jana Figela.

Slovenija - Janez Potočnik, sadašnji povjerenik za znanost i istraživanje mogao bi zadržati taj resor.

Španija - Sadašnji povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja, socijalist Joaquin Almunia.

Švedska - Cecila Malmstroem, ministrica za evropske poslove, članica liberalne stranke, bila je zastupnica EP-a od 1999. do 2006.

Velika Britanija - Catherine Ashton, nova visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost, potpredsjednica Komisije. U dosadašnjoj Komisiji povjerenica za trgovinu.