Afganistan
0

Civilne žrtve iz mržnje prema stranim trupama

FENA
Civilne žrtve u zračnim napadima i noćnim racijama stranih trupa u Afganistanu predstavljaju glavni razlog netrpeljivosti koju vlada i stanovništvo te zemlje pokazuju prema inozemnoj vojsci, pokazao je izvještaj nezavisne afganistanske Komisije za ljudska prava.

U izvještaju pod nazivom "Od nade do straha" ova organizacija ocijenila je da su brojne civilne žrtve u zračnim napadima uzrok opće nacionalne mržnje prema provladinim snagama (PGF).

Navodeći procjene Ujedinjenih nacija, ova je komisija objavila u izvještaju da je od oktobra u racijama afganistanske i strane vojske u potrazi za talibanima ubijeno 695 civila.

Također, u zračnim napadima koalicije koju predvode Sjedinjene Države, ubijene su stotine Afganistanaca, prenio je Reuters, dodajući da je ovakav razvoj događaja narušio povjerenja javnosti u NATO koaliciju i produbio jaz između predsjednika Hamida Karzaija i njegovih zapadnih saveznika.

Komisija je također predložila da između stranih trupa i afganistanske vlade bude uspostavljena bolja saradnja, da noćne racije budu obustavljene i kažnjeni svi odgovorni za nasilje u zemlji.