|

Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva

Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva
0
F
FENA
25.10.2007. u 12:33
0
komentara
0

dijeljenja
Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno čitanjem izvješća civilne policije UN-a u kojem stoji da je Hrvatska vojska oslobađajući područje Medačkog džepa počinila ratna zvjerstva, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje.
Pripadnici UN-ove civilne policije su na području Medačkog džepa pronašli 19 leševa - 10 muških, osam ženskih i jedno kojemu nisu mogli utvrditi spol.

Pet leševa bilo je spaljeno ili su izgorjeli u kućama, od toga četiri žene. Za muškarce se uvjetno može tvrditi da su bili vojnici ako se primjeni pravilo da su mobilizirani bili svi od 16 do 60 godina, stoji u izvješću UN-ove policije koje je na suđenju pročitao predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela.

UN-ovci su utvrdili i da je uništeno 312 objekata - 164 kuće te 148 staja i gospodarskih objekata.

Najveći dio zločina dogodio se prije nego što su se hrvatske snage morale povući s područja koje su nekoliko dana ranije oslobodile.

U izvješću se navodi da su prije paljenja ili uništenja srpske kuće u selima oko Medačkog džepa bile detaljno opljačkane i vandalizirane, stoka pobijena, a bunari zatrovani naftnim derivatima i životinjskim leševima.

Opisuje se i situacija zatečena u svakom od 16 sela ili zaselaka gdje su UN-ovci obavili očevid, uz opasku da nisu uključeni podaci o 52 tijela koja je HV nakon zauzimanja tog dijela ličkog ratišta predala srpskoj strani.

Niti u jednom naselju nisu pronađeni živi ljudi, a u zaseoku Drljići "na životu je ostalo samo nekoliko kokoši". Policajci UN-a tamo su zatekli skupinu Hrvatskih vojnika s oznakama MUP-a, stoji u izvješću u kojem su prvi puta službeno izneseni podaci o ratnim zločinima HV-a nakon akcije Medački džep.

Suđenje se, nakon stanke, nastavlja poslijepodne.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.