{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva

F
25.10.2007. u 12:33
0
0
Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva
0
Civilna policija UN-a: Hrvatska vojska u Medačkom džepu počinila ratna zvjerstva
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno čitanjem izvješća civilne policije UN-a u kojem stoji da je Hrvatska vojska oslobađajući područje Medačkog džepa počinila ratna zvjerstva, zločine protiv čovječnosti i etničko čišćenje.
Pripadnici UN-ove civilne policije su na području Medačkog džepa pronašli 19 leševa - 10 muških, osam ženskih i jedno kojemu nisu mogli utvrditi spol.

Pet leševa bilo je spaljeno ili su izgorjeli u kućama, od toga četiri žene. Za muškarce se uvjetno može tvrditi da su bili vojnici ako se primjeni pravilo da su mobilizirani bili svi od 16 do 60 godina, stoji u izvješću UN-ove policije koje je na suđenju pročitao predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela.

UN-ovci su utvrdili i da je uništeno 312 objekata - 164 kuće te 148 staja i gospodarskih objekata.

Najveći dio zločina dogodio se prije nego što su se hrvatske snage morale povući s područja koje su nekoliko dana ranije oslobodile.

U izvješću se navodi da su prije paljenja ili uništenja srpske kuće u selima oko Medačkog džepa bile detaljno opljačkane i vandalizirane, stoka pobijena, a bunari zatrovani naftnim derivatima i životinjskim leševima.

Opisuje se i situacija zatečena u svakom od 16 sela ili zaselaka gdje su UN-ovci obavili očevid, uz opasku da nisu uključeni podaci o 52 tijela koja je HV nakon zauzimanja tog dijela ličkog ratišta predala srpskoj strani.

Niti u jednom naselju nisu pronađeni živi ljudi, a u zaseoku Drljići "na životu je ostalo samo nekoliko kokoši". Policajci UN-a tamo su zatekli skupinu Hrvatskih vojnika s oznakama MUP-a, stoji u izvješću u kojem su prvi puta službeno izneseni podaci o ratnim zločinima HV-a nakon akcije Medački džep.

Suđenje se, nakon stanke, nastavlja poslijepodne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: