Doha
0

"Čitanjem se uzdižemo": Međunarodni sajam knjiga okupio više od 500 izdavača iz 37 zemalja

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Pod pokroviteljstvom emira Države Katar, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, u Izložbenom i kongresnom centru (DECC) u Dohi otvoren je 32. Međunarodni sajam knjiga koji će trajati do 21. juna ove godine.

Na ovom događaju se okupilo više od 500 izdavača iz čak 37 zemalja svijeta, a narednih dana će biti predstavljen bogat i raznovrstan kulturni program.

Sajam koji se održava pod sloganom "Čitanjem se uzdižemo" otvorio je katarski premijer i ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thanim, a danas ga je posjetio i katarski emir.

Vladar Katara posjetio je nekoliko sajamskih paviljona uključujući paviljon Saudijske Arabije, inače počasnog gosta ove manifestacije, te paviljone Sultanata Oman, Države Kuvajt i SAB-a (Sharjah Book Authority) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi katarska državna agencija QNA.

Emir Al-Thani je s čelnim ljudima sajma razmijenio mišljenja "o važnosti čitanja i promicanju kulturne razmjene među narodima i civilizacijama".

Katarski listovi u današnjim izdanjima posvećuju dosta pažnje ovom događaju nazivajući sajam "kulturnim svjetionikom" koji unapređuje poziciju Katara na regionalnoj i međunarodnoj razini.

Istaknuti kulturni događaj, podvlače, održava se nakon što je Katar bio domaćin historijskog Svjetskog nogometnog prvenstva, jednog od najboljih ikada održanih, sa svim svojim kulturnim dimenzijama, kako bi kulturnim i civilizacijskim postignućima Katara dodao nove dimenzije, navodi list "Al-Sharq".

List podvlači poruku premijera i ministra vanjskih poslova Mohammeda bin Abdulrahmana bin Jassima Al-Thanija da je Država Katar oduvijek nastojala učiniti Sajam knjiga u Dohi prostorom koji okuplja pisce, intelektualce i čitatelje, kako bi promovirao nacionalni kulturni pokret i položaj zemlje u globalnoj kulturnoj zajednici.

Na glavnoj sajamskoj pozornici, uz pjesničke večeri održava se 37 kulturnih, naučnih, književnih i društvenih seminara, a u Kulturnom salonu čak 116 raznih događaja uključujući kulturne susrete i predstavljanje novih izdanja.

Napominju da je odabir Kraljevine Saudijske Arabije za počasnog gosta ovogodišnjeg izdanja "još jedna prilika za jačanje veza koje spajaju dvije bratske zemlje".

Pod naslovom "Kulturna renesansa", list "Al-Watan" navodi da je kultura oduvijek bila prioritet za Katar, kao "svjetionik prosvjetljenja", alat za napredak i glavni faktor u uspostavljanju nacionalnog identiteta. Učvršćujući kulturni status Katara, zaključuje "Al-Watan", ovim događajem se naglašava "ključna ulogu znanja u renesansi katarskog društva".