Svijet
0

Čitanjem MORH-ovih dokumenata nastavljeno suđenje Ademiju i Norcu

FENA
Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno iznošenjem dokaznih prijedloga obrane te čitanjem dokumenata Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) vezenih uz akciju zbog koje su dvojica generala optužena za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Među dokumentima Ministarstva je i zapovijed o formiranju tzv. Sektora 1 kojim je, prema tvrdnjama tužiteljstva, samostalno zapovijedao drugooptuženi Norac. Njegova obrana to opovrgava, tvrdeći da nikada nije postojao poseban sektor pod Norčevim zapovjedništvom.

Uz zemljovide područja na kojem je provedena akcija te razne "raščlambe" u zapisnik je uvršten i dokument, odnosno stručna procjena o prosječnom utrošku streljiva i projektila potrebnih za artiljerijsko djelovanje na nekom području.

Dvojica generala su, naime, osim za zločine nad civilima i zarobljenicima pri oslobađanju tog dijela ličkog ratišta, optuženi i za prekomjerno granatiranje civilnih ciljeva i uništavanje imovine.

Na početku rasprave dovršeno je iznošenje dokaznih prijedloga o kojima bi sudsko vijeće trebalo odlučiti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Ademijeva odvjetnica Jadranka Sloković od suda je zatražila da provjeri je li netko od svjedoka koje je predložila Norčeva obrana ranije bio u publici, kako ne bi svjedočio o stvarima koje je ranije čuo od drugih svjedoka.

Generali Ademi i Norac optuženi su po zapovjednoj odgovornosti u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda.

Suđenje se nastavlja sutra.