Svijet
0

Cioroianu: Rumunija nije i neće priznati nezavisnost Kosova

FENA
Šef rumunske diplomatije Adrian Cioroianu, koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori, kazao je danas u Podgorici da Rumunija nije priznala nezavisno Kosovo i da "to neće uraditi, jer se radilo o unilateralnom proglašenju nezavisnosti".

"Ne želimo da stvorimo presedan koji će ohrabriti takav put rješavanja kolektivnih prava manjina", rekao je Cioroianu novinarima poslije susreta s crnogorskim kolegom Milanom Roćenom.

Na pitanje rumunskih novinara o stavu Crne Gore prema pitanju Kosova, Roćen je odgovorio da se "pozicija Podgorice prema Kosovu ne mijenja" i da je ona "postojana i jasna svih ovih godina".

"Nismo nespremno dočekali odluku kosovskog parlamenta. Mislim da ona ni za koga nije bila neočekivana", rekao je on. Roćen je ocijenio da Evropska unija i međunarodni faktori "prepoznaju Crnu Goru kao multietničku oazu, faktor stabilnosti na Balkanu i uspješnu evropsku priču".

"Albanci i Srbi u Crnoj Gori žive složno, iako različito misle o Kosovu", rekao je Roćen.

On je ponovio da "Crna Gora neće žuriti sa odlukom (o priznavanju Kosova)", ali da će je "donijeti pravovremeno i u skladu sa evropskim i euroatlantskim ciljevima".

Roćen je saopćio da je Rumunija spremna da podijeli iskustva iz evropskih i euroatlantskih integracija sa Crnom Gorom i izrazio uvjerenje da će Bukurešt uskoro ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa EU.

On je podsjetio da su u glavnom gradu Rumunije posljednjih godina donijete značajne odluke za regiju i da će u aprilu u Bukureštu biti održan i samit NATO.

"Očekujemo da će na samitu NATO u Bukureštu Hrvatska, Albanija i Makedonija biti primljene u punopravno članstvo, što će biti novi impuls sigurnosti u regiji, a vjerovatno ne bi pogriješili ni kad bi Crnu Goru primili", kazao je Roćen, prenio je Tanjug.

Cioroianu je najavio da će Rumunija na samitu podržati "podizanje" odnosa Crne Gore i NATO-a na viši nivo.