Svijet
0

Cindy Sheehan odlazi sa čela američkoga antiratnog pokreta

FENA
Cindy Sheehan; Foto: Reuters
Cindy Sheehan; Foto: Reuters
Dnevnik San Jose Mercury piše u srijedu o odlasku Cindy Sheehan sa čela američkoga antiratnog pokreta. Cindy Sheehan, čiji je sin kao američki vojnik poginuo u Iraku, "oživjela" je antiratni pokret svojim ljetnim protestima u blizini rancha predsjednika Georgea W. Busha, u Crawfordu u Teksasu.

Cindy Sheehan je 52 hiljade dolara koje je dobila od države zbog smrti sina iskoristila za kupovinu omanjeg "placa" u blizini predsjednikova ranča samo kako bi što efikasnije iskazala svoje proturatno raspoloženje.

Najavljujući svoj odlazak s političke scene, ona je rekla: "Idem kući, živjeti normalan život. Zemlji je očito od Iraka važnije ko će pobijediti na Američkom idolu", piše list iz Kalifornije.

Posljednjih mjeseci Cindy Sheehan je inače bila najkritičnija prema Demokratskoj stranci koja, kako je rekla, u posljednjih šest mjeseci "nije učinila mnogo da prekine rat u Iraku".

Kritizirala je i kolege iz proturatnog pokreta, koji "često na prvo mjesto stavljaju svoj ego, a tek nakon toga mir i ljudski život".

Politička protivnica Kristinn Taylor, aktivistica organizacije Free Republic, koja podržava politiku Bijele kuće, o Cindy Sheehan je rekla: "Njezina politika je nanijela štetu mnogim ljudima, uključujući naše vojnike i njihove obitelji. Međutim, svi mi koji podržavamo politiku naše vlade svjesni smo činjenice da je Cindy Sheehan bila tragična osoba, koja je strašno patila zbog gubitka sina. Ljudi koji vode antiratni pokret su je iskoristili, i namjerno su je održavali u stanju bijesa."