{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ciljevi foruma APEC-a u Sydneyu

F
7.9.2007. u 16:00
0
0
Ciljevi foruma APEC-a u Sydneyu
0
Ciljevi foruma APEC-a u Sydneyu
Klimatske promjene i liberalizacija trgovine dominiraju dnevnim redom sastanka zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje koji se održava u Sydneyu. I prije početka skupa znalo se da će među čelnicima 21 zemlje članice na vidjelo izaći i neka neslaganja.
Australski premijer John Howard, predsjednik godišnjeg skupa Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje u Sydneyu, stavio je klimatske promjene na vrh dnevnog reda. Howard se nada da će čelnici na summitu u subotu i nedjelju pripremiti novu strategiju za borbu protiv globalnog zatopljenja u kojoj će se izbjeći određivanje kvota dopuštenog otpuštanja stakleničkih plinova, javio je Glas Amerike.

Australija i Sjedinjene Države jedine su dvije razvijene zemlje koje su odbile primijeniti odredbe Protokola iz Kyota. Više od 160 zemalja, koje su ratificirale sporazum o ispuštanju ugljičnog dioksida i još pet štetnih plinova, pokušavaju smanjiti njihovo ispuštanje u atmosferu, jer ti plinovi pridonose globalnom zatopljenju. Međutim, samo od 36 razvijenih zemalja traži se obvezno smanjenje ispuštanja navedenih plinova. Australija i Sjedinjenje Države odbijaju određivanje kvota za emisiju štetnih plinova kao nepravično i štetno po ekonomiju. Istodobno, od velikih zemalja u razvoju poput Kine, Indije i Brazila ne traži se obavezno smanjenje ispuštanja plinova.

Emmy Hafidz, direktorica za Jugoistočnu Aziju u organizaciji za zaštitu okoliša Greenpeace, kaže da prijedlog australskog premijera Howarda ne ide dovoljno daleko kako bi se riješio problem: "To je pomalo ironično. Oni uviđaju da dolazi do klimatskih promjena no Australija i Sjedinjene Države još uvijek ne žele priznati svoju pogrešku što nisu ratificirale Protokol iz Kyota. Istodobno te dvije zemlje imaju svoju vlastitu inicijativu za smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Radi se o dvostrukom standardu. O tome žele razgovarati, ali ne žele ništa učiniti. Mislim da je to neprihvatljivo."

Drugi cilj skupa je pokretanje zastalih trgovinskih pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije, poznatih kao krug pregovora iz Dohe. Njima se želi smanjiti trgovinske zapreke kako bi zemlje u razvoju imale veću dobit od širenja globalne trgovine. Ti su sporazumi zastali na pitanju smanjenja subvencija na poljoprivredne proizvode, industrijsku robu i usluge.

John McCay, direktor je studija APEC-a pri sveučilištu Monash u Melbourneu: "Vjerujem da će biti dosta zanimanja za način na koji bi APEC mogao pokrenuti ove pregovore. Na zemlje APEC-a otpada gotovo 50 posto svjetske trgovine, tako da se radi o skupini koja ima potencijal za vršenje pritiska."

Očekuje se da će se na skupu razgovarati o trgovinskim odnosima između zemalja članica APEC-a. John McCay očekuje da će tijekom skupa na vidjelo izaći i neka razilaženja: "Što se tiče trgovine, prijeporna će biti rasprava oko uvoza poljoprivrednih proizvoda u sjevernu Aziju, poglavito u Japan i Južnu Koreju. Bit će nesuglasica i oko sigurnosnih pitanja. Ranije je bilo pokušaja da se pitanje Sjeverne Koreje rješava u sklopu APEC-a. Tu su i razilaženja između Sjedinjenih Država i Kine oko raznih sigurnosnih pitanja."

Skup APEC-a, na razini predsjednika i premijera, održat će se u nedjelju, a tokom ovog tjedna održava se niz drugih sastanaka, uključujući brojne bilateralne susrete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: