Vladimir Putin
0

"Cilj napada je sijanje neprijateljstva među građane Rusije"

FENA
Vladimir Putin (Foto: Reuters)
Vladimir Putin (Foto: Reuters)
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je cilj terorističkog akta u Vladikavkazu, gdje je danas, prema posljednjim podacima istrage, u eksploziji poginulo najmanje 15, a ranjeno 77 ljudi, i drugih takvih akata sijanje neprijateljstva među građane Rusije.

"Nemamo pravo to dopustiti", rekao je Putin u u četvrtak u razgovoru ss čelnikom Vijeća muftija Rusije Raviljom Gajnutdinom, prenio je Itar-Tass.

Ruski premijer očekuje da muslimansko stanovništvo Rusije u toj borbi da odlučujući doprinos.

"Znam kako se muslimani odnose prema takvim ekstremistima. Osjećamo njihovu podršku, osobito u sjevernokavkaskom regiji i zahvalni smo na njoj. Očekujem da ćemo zajedno prevladati sve te teškoće", rekao je Putin.

Ističući da je zločin počinjen na muslimanski blagdan koji se povezuje s mirom i slogom, ruski premijer je rekao da to "nesumnjivo čine ljudi bez srca i duše".

"Ništa im nije sveto u pravom smislu riječi. Naša zajednička dužnost je da se borimo protiv takvih zločina, protiv tih zločinaca", rekao je Putin, prenijela je agencija Itar-Tass.

Gajnutdin je pružio uvjeravanje Putinu da će muslimani voditi borbu protiv terorista i ekstremista.

"Uvjeravam vas, svi smo mi - muslimansko svećenstvo i vjernici - za to da Rusija bude jedinstvena, cjelovita, snažna i uvažena u svijetu. Ozbiljno ćemo voditi borbu protiv vjerskih ekstremista i terorista", rekao je čelnik Vijeća muftija.

Predsjednik Sjeverne Osetije Tajmuraz Mamsurov je izjavio da su teroristički akt počinili ekstremisti koji su "pokušali destabilizirati stanje u regiji i posijati paniku".

Međutim, zločinci nisu postigli svoj cilj - "situacija u republici i u Vladikavkazu je u potpunosti pod kontrolom vlasti", istakao je Mamsurov.