{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Čileanski vulkan Calbuco i dalje nestabilan, upozorenje za nove erupcije

Klix.ba
27.4.2015. u 08:11
0
0
Čileanski vulkan Calbuco i dalje nestabilan, upozorenje za nove erupcije
0
Čileanski vulkan Calbuco i dalje nestabilan, upozorenje za nove erupcije
Foto: AFP
Čileanske vlasti upozorile su da će vulkan Clabuco nastaviti s erupacijama koji je eruptirao dva puta prošle sedmice.
Tokom zatišija koje je nastupilo, većina aerodroma u Čileu i Argentini su ponovo otvorena. Aerodromi nisu radili jer je tone vulkanskog pepela bilo u atmosferi i vidljivost je bila loša.

Više od 6.000 ljudi koji žive blizu vulkana je evakuirano. Naučnici su kazali da su zabrinuti zbog kiše koja se očekuje u narednim danima jer će se izmiješati sa pepelom i pokrenuti klizišta.

Calbuco je izbacio 210 kubnih metara pepela koji je prekrio zemlju poput brašna ili pudera. U nekim gradovima, lokalne tv stanice prikazale su kako stanovnici nose maske dok čiste pepeo sa svojih kuća i iz dvorišta.

Čileanska vlada objavila je kako će osigurati pomoć za pokrivanje velikih finansijskih gubitaka koje su pretrpjeli lokalni farmeri i pomoći će im da evakuiraju hiljade životinja sa farmi.

Međunarodni letovi su odgođeni, a neki otkazani zbog straha da bi pepeo mogao uzrokovati probleme. Vulkanski pepeo može biti veoma opasan za avione jer može oštetiti motore.

Calbuco se nalazi u Los Lagosu, regiji koja je izuzetno popularna za turiste zbog svojih planinskih pejzaža vulkana i jezera.

Čile ima oko 90 aktivnih vulkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: