The Times
0

Čileanski predsjednik pozvan u Veliku Britaniju

FENA
Sebastian Pinera
Sebastian Pinera
Svi britanski listovi u subotu opširno pišu o posljedicama uspješnog spašavanja čileanskih rudara, slažući se u ocjeni da je neizvjesna budućnost rudara, sada slavnih, ali da je zato njihova zemlja, na čelu s predsjednikom Sebastianom Pinerom, neočekivano profitirala od ovog slučaja.

Dnevnik The Times na naslovnici najavljuje dolazak čileanskog predsjednika u Britaniju, na poziv premijera Davida Camerona i britanske kraljice, koji se sada nada da će, na valu pozitivnog publiciteta, moći svoju zemlju predstaviti u novom svjetlu.

U ekskluzivnom intervjuu Timesu Pinera - milijarder s harvardskom diplomom, koji se obogatio tako što je prvi uveo kreditne kartice u Čileu - kaže da je spasilačka operacija promijenila međunarodni imidž Čilea, zemlje koja je dugo bila poznata po diktaturi ozloglašenog generala Pinocheta.

Cilj čileanskog predsjednika, koji je do prije sedmicu dana bio praktično nepoznat u Evropi, a sada počinje neku vrstu pobjedničke turneje, koja obuhvaća Britaniju, Francusku i Njemačku - jeste da Čile postane prva latinoamerička zemlja koja će iskorijeniti siromaštvo i postati razvijena zemlja do 2018.

Sebastian Pinera otkriva kako je tokom iscrpljujućih 69 dana spasilačke operacije crpio inspiraciju iz biografije Winstona Churchilla i izražava želju da izgradi nove odnose Čilea i Britanije; on kaže da je, uspješno izvevši izuzetno kompliciranu spasilačku operaciju, Čile pokazao da ima mnogo toga ponuditi i pozvao britanske poduzetnike da investiraju u njegovu zemlju.

Spašavanje rudara predstavlja više od trijumfa tehnologije i organizacije, piše Times u svome uredničkom komentaru, riječ je o metafori za stanje jedne nacije i kontinenta.

Donedavno, Latinska Amerika je bila kontinent vojnih diktatora; Čile je sada dobro uređena ustavna demokracija koja, poput sličnih svijetlih primjera Brazila i Urugvaja, provodi socijalne reforme ne gubeći pritom iz vida važnost tržišne ekonomije, piše Times.

Predsjednik Pinera će donijeti fragmente stijene iz radnika San Jose kao poklon premijeru Cameronu i kraljici Elizabeti II, koja je izrazila želju da ga primi neposredno nakon oslobađanja rudara.