|

Čileanski predsjednik ispričao seksistički vic u Meksiku

Čileanski predsjednik ispričao seksistički vic u Meksiku
0
S
Sarajevo-x.com
7.12.2011. u 08:31
11
komentara
0

dijeljenja
Čileanski predsjednik ispričao seksistički vic u Meksiku Pinera (u sredini) tokom samita u Meksiku (Foto: AFP)
Političari u Čileu su kritizirali predsjednika Sebastiana Pineru zbog seksističke šale koju je izrekao na samitu u ponedjeljak.
Senatorka Ximena Rincon rekla je kako je predsjednik osramotio Čile kada je "upitao" koja je razlika između političara i političarki. Pinera je vic ispričao na sastanku šefova država u Meksiku.

"Znate li koja je razlika između političara i političarki? Kada političar kaže 'da', on misli 'možda', kad kaže 'možda', to znači 'ne', a ako kaže 'ne', on nije političar. No, kada političarka kaže 'ne', ona misli 'možda', kad kaže 'možda', ona misli 'da', a ako kaže 'da', onda nije dama".

"Primjedbe poput ovih su uvreda za žene i sramota za ovu zemlju", rekla je Rincon. Ministrica Karolina Schmidt je na svom Twitter nalogu napisala kako se predsjednik inače umije našaliti, ali i da je ova šala nije nimalo zabavila, javio je BBC. Njihovim kritikama pridružili su se i drugi političari u Čileu.

Ovo nije prvi put da se predsjednik Pinera našao na udaru kritika zbog svog ponašanja u inozemstvu. Prošle godine, tokom službene posjete Njemačkoj, Pinera je u knjigu gostiju predsjednika Christiana Wulffa napisao historijski slogan "Deutschland Uber Alles".

Poslije se izvinio zbog ove fraze koja se obično povezuje s nacističkom Njemačkom. Riječ je, inače, o prvom stihu prve verzije njemačke nacionalne himne, koju su nakon Drugog svjetskog rata prestali pjevati, jer je smatrana nacionalističkom.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...