Čile: Suzavcem i vodenim topovima na studente

S
SRNA
16.3.2012. u 22:38
0
3
Čile: Suzavcem i vodenim topovima na studente
0
Čile: Suzavcem i vodenim topovima na studente Hiljade studenata na ulicama (Foto: AFP)
Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da rastjera hiljade studenata okupljenih u čileanskoj prijestonici Santjagu, u prvim protestima ove godine u organizaciji Čileanskog studentskog pokreta.
Studenti traže besplatno, visokokvalitetno državno obrazovanje za sve, kao i vraćanje u škole studenata koji su isključeni jer su učestvovali u protestima.

Studentske demonstracije počele su kao miran skup u centru prijestonice. Sukobi su izbili kada je stotine studenata pokušalo da probije kordon policije ispred zgrade Ministarstva obrazovanja.

Maskirana omladina podigla je barikade i bacala kamenje i zapaljive bombe na policiju. Najmanje 50 ljudi je uhapšeno, javio je Bi-Bi-Si.

Studenti su prošle godine demonstrirali više mjeseci. Spor u vezi sa reformom obrazovanja i dalje nije riješen uprkos višemjesečnim protestima i podršci nastavnika, kao i sindikata i studenata demonstrantima.

Konzervativna vlada predsjednika Sebastijana Pinjere ponudila je neke ustupke, ali je odbila zahtjeve studenata za radikalnom transformacijom školskog sistema i sistema univerziteta.

Očekuje se još protesta i sukoba nakon završetka ljetnog raspusta.

U međuvremenu, vlada je primijenila zakon o bezbjednosti u vezi sa odvojenim protestima u regionu Ajsen, u Patagoniji, na krajnjem jugu Čilea.

U ovom zabačenom regionu već sedmicama traju protesti lokalnog stanovništva koje kaže da vlasti ignorišu njihove zahtjeve.

Njihovi zahtjevi uključuju subvencije za gorivo kao nadoknadu za visoke cijene, minimalne plate na regionalnom nivou i veće kvote za lokalne ribare.

Vladini ministri upućeni da pregovaraju sa liderima u regionu do sada nisu uspjeli da riješe nemire.

U posljednjim nemirima, policijski autobus i automobil zapaljeni su tokom sukoba demonstranata i policije, rekli su zvaničnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: