Atakama će procvjetati
0

VIDEO / Čile: Najsušu pustinju na svijetu pogodili kiša i snijeg

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na pustinju Atakamu u Čileu, koja slovi za najsušu na svijetu, pala je u jednom danu onolika količina kiše kolika inače padne u toku četiri godine.

Protekla decenija u ovoj pustinji pokazala se prilično bogatom padavinama za taj dio svijeta. Kiša je u nekim područjima izazvala veliku štetu, a u julu je pao i snijeg.

Autoputevi su bili blokirani, odgođen je fudbalski meč reprezentacije Čilea, a oštećeno je oko 1.800 domova.

Početkom prošlog mjeseca u jednom danu palo je kiše kao u protekle četiri godine u lučkom gradu Antofagasti. Krovovi su prokišnjavali, pa i bivali urušavani, a onda je uslijedilo i oko 90 cm snijega na planinama koje obično ni zimi ne dočekaju nikakve padavine.

Vojnici su pomogli u spašavanju 400 ljudi, među kojima je bilo i dosta stranih posjetilaca, kada su ostali zaglavljeni u snježnoj mećavi.

Nekoliko rudnika, uključujući i veliki Collahuasi, morali su privremeno prekinuti iskopavanje zbog snijega.

I dok naučnici predviđaju da će globalno zagrijavanje uzrokovati nove ekstremne vremenske uslove širom svijeta, prognoze kažu da će se pustinje širiti, prenosi AP.

Zanimljivo je da je od Santijaga prema jugu protekla godina bila veoma suha i da je i to dovelo do brojnih problema, posebno kod proizvodnje hidroenergije.

Ekosistem pustinje Atakama siromašan je vegetacijom i insektima, ali se ove godine očekuje da će "eksplodirati" cvijećem, tvrde sa državnog univerziteta u Čileu.

Turističke agencije su spremne i očekuju veći priliv posjetilaca, ali i ljubitelja prirode.