Svijet
0

Čile: Danas otvaranje oporuke i testamenta Augusta Pinocheta

FENA
Augusto Pinochet
Augusto Pinochet
Čileanske vlasti najavile su u srijedu otvoranje oporuke i testamenta generala Augusta Pinocheta, što predstavlja ključni korak u utvrđivanju bogatstva koje je bivši diktator nagomilao, usmjeravajući javna sredstva na svoje privatne račune decenijama prije smrti. Oporuka, koja je očigledno pripremljena kratko prije njegove smrti 2006. godine, ostala je zapečaćena do danas, a Pinochetova porodica je želila da ona ostane nedostupna za javnost i nakon današnjeg dana. Otvaranje oporuke zatražilo je Odbrambeno vijeće države, koje nastoji čileanskoj državi vratiti novac iz Pinochetovog bogatstva.

Njegova najstarija kćerka, Lucia Pinochet, izjavila je u intervjuu novinama La Segunda da je naređenje o otvaranju dokumenta ravno "političkom progonu". Ona je optužila čileanske čelnike da im nedostaje moralne hrabrosti da prekinu istragu navoda da je Pinochet opljačkao državu.

Piniochet, koji je vladao Čileom od 1973. do 1990. godine, proveo je godine nakon toga kao "doživotni senator", umro je u kućnom pritvoru a da se nije suočio s suđenjem pod optužbama za protivzakonito bogaćenje i kršenja ljudskih prava.

Akademska studija koju je naredio Vrhovni sud Čilea prije nekoliko godina je ustanovila da je pokojni diktator imao 21 milion dolara prije smrti i da je tri miliona dolara uštedio od svoje vojne plate.

"Čileansko pravosuđe ima obavezu da zadrži u tajnosti oporuku pokojnog diktatora, izjavio jer za AP sudski portparol koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se zvanično predstavi. Otvaranju oporuke prisustvovat će, međutim, predstavnik vlade, koja nastoji ustanoviti da li je Pinochet na svoje račune preusmjerio državna sredstva.

Otvaranju oporuke također će prisustvovati članovi Pinochetove porodice i porodični advokat.

Pinochet je izjavio 2005. godine da je bogatstvo stekao zahvaljujući "životnoj ušteđevini", nakon što je sudija koji je istraživao optužbe protiv njega zbog korupcije, naredio hapšenje njegove supruge Lucie Hirart, i njegovog najmlađeg sina Marca Antonia, pod optužbama za utaju poreza.