|

Ciklon Yasi stigao do obale, vjetar puše 300 km/h

Ciklon Yasi stigao do obale, vjetar puše 300 km/h
0
S
SRNA
2.2.2011. u 16:09
0
komentara
0

dijeljenja
Ciklon Yasi stigao do obale, vjetar puše 300 km/h Foto: AFP
Ciklon Yasi, jedan od najjačih koji je ikada zabilježen u arhivama, zahvatio je danas obalu Australije, a vjetar brzine do 300 kilometara na sat ugrozio je turistička odmarališta.
Ciklon je zahvatio sjeveroističnu obalu Australije u kasnim večernjim satima po lokalnom vremenu.

Rudnici uglja u ovoj oblasti su zatvoreni, a željeznički saobraćaj obustavljen, pošto su zvaničnici upozorili da bi oluja mogla da se probije dublje u kopno i zahvati područja države Queensland, koja se još oporavlja od velikih poplava.

Queensland ima udio u australijskoj ekonomiji od 20 posto i 90 posto u izvozu uglja.

Premijerka ove države Anna Bligh izjavila je da je snaga ciklona "bez presedana", da će naredna 24 sata biti veoma teška, te da najteži udar još nije stigao.

Yasi je oluja najviše, pete kategorije, a neki je porede sa uraganom Katrina, koji je nanio veliku štetu u New Orleansu 2005. godine.

Inžinjeri su upozorili da bi vjetar u centru oluje mogao da raznese kuće koje su građene u skladu sa standardima koji bi trebalo da osiguraju otpornost na udar ciklona.

Vlasti su saopštile da oko 150.000 domova nema električnu energiju. Oluja bi mogla da utiče na rast svjetskih cijena šećera, bakra i uglja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.