Vjetrovi brzine 100 km na sat
0

Ciklon Lua opustošio zapadnu obalu Australije

SRNA
Tropski ciklon Lua praćen olujnim kišama i snažnim vjetrovima napravio je pustoš na zapadnoj obali Australije.

Velika materijalna šteta pričinjena je na obali sjeverozapadnog reiona Pilbara, ali za sada nema žrtava, javljaju lokalni mediji.

Ciklon Lua prešao je obalu kao oluja četvrte kategorije, ali je ublažen na kategoriju jedan kako se pomjerio u pravcu unutrašnjosti ostrva. Australijski meteorološki biro saopštio je da su mogući vjetrovi brzine 100 kilometara na sat u blizini centra ciklona.

Izdata su upozorenja za oblasti Gascoyne na istoku, Interior na zapadu i Goldfield na sjeveru.

Lua je juče prešao obalu između Port Hedlanda i Bruma i prouzrokovao veliku štetu u zabačenim gradovima u Pilbari, gdje su oštećene mnoge kuće, a drveće iščupano iz korijena, javila je australijska medijska mreža ABC.

Spasilački timovi su na putu za region gdje će da procijene štetu. Zbog udara ciklona zatvoreni su rudnici željeza, od kojih su neki najveći na svijetu.

Rudnici se nalaze oko Port Hedlanda na obali Pilbare. Sezona ciklona u Australiji traje od novembra do aprila i može da utiče na proizvodnju nafte i prirodnog gasa, kao i na aktivnosti u rudnicima i lukama.
Pilbara je veliki, suvi, rijetko naseljeni region na sjevernom dijelu Zapadne Australije poznat po starosjediocima Aboridžinima koji tu žive, crvenoj zemlji, pejzažima i velikim nalazištima minerala, posebno željeza. Oblast je poznata po nafti, prirodnom gasu i nalazištima ruda, što znatno doprinosi privredi Zapadne Australije.