Svijet
0

Cijene nafte skočile na više od 62 dolara po barelu

FENA
Cijene nafte porasle su u četvrtak nakon što je američka vlada javila o većem od očekivanog pada domaćih zaliha benzina.

Napetosti oko iranskog prkošenja zahtjevu Vijeća sigurmosti UN-a da prekine obogaćivanje urana također su povećale cijene, skupa s upozorenjem Međunarodne energetske agencije da je proizvodnja OPEC-a na najnižim nivoima u posljednje dvije godine, javio je AP.

Ipak, glavna pažnja je usmjerena ka padu zaliha benzina. Ukupne američke zalihe motornog goriva pale su za 5,5 milion barela u prošloj sedmici na 199,7 miliona barela, javila je u srijedu Američka energetska informativna agencija. Analitičari su očekivali pad od samo 1,3 miliona barela, sudeći po istraživanju službe vijesti Dow Jones.

Cijena majskog ugovora sirove nafte na Nymexu porasla je za 74 centi na 62,75 dolara po barelu sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi. Cijena Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu porasla je za 63 centa na 68,47 dolara po barelu.

U Parizu je Međunarodna energetska agencija upozorila da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala na najniži nivo u više od dvije godine od prekida u proizvodnji i samonametnutih rezova proizvodnje.

Na ostalim trgovanjima na Nymexu, cijene lož uilja porasle su soro za cent, dostižući cijenu od 1,8837 dolara po galonu (3,8 litara), dok su cvijene prirodnog gasa pale skoro za cent na 7,847dolara po 1.000 kubnih stopa.