Svijet
0

Cijene nafte porasle u očekivanju pada zaliha u SAD-u

NINA
Cijene nafte porasle su u četvrtak, čime je neutraliziran dio ovosedmičnih osjetnih pojeftinjenja, budući da se očekuje da će sedmični izvještaj američke vlade pokazati snažan pad zaliha sirove nafte i naftnih prerađevina nakon pustošenja uragana Katrina.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 54 centa na 64,91 dolar nakon što je u srijedu pojeftinio čak 1,59 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 74 centa na 63,63 dolara.

Spekulativnu kupovinu potaknule su i naznake da bi američka privreda mogla brzo ukloniti negativne posljedice Katrine. Zato je Goldman i Sachs ustrajao na svojoj prognozi o rastu globalne privrede u 2005. i 2006. od četiri posto usprkos sve brojnijim i većim rizicima.

Sedmični izvještaj američke vlade trebao bi uključiti i nove podatke o šteti koju je američkoj naftnoj industriji u Meksičkom zaljevu nanio uragan Katrina. Analitičari očekuju da će zalihe sirove nafte pasti za 6,4 miliona barela, čime bi se i dalje zadržale poprilično iznad prošlogodišnje razine.

Zalihe benzina trebale bi također pasti, i to za 6,2 miliona barela, a zalihe destilata, uključujući dizel i loživo ulje, za 2,6 miliona, budući da je uragan prisilio naftnu industriju da se snažno osloni na zalihe. "Brojke će zacijelo signalizirati rast cijena budući da će pokazati posljedice uragana na zalihe sirove nafte i destilata u SAD-u", ocijenio je Naohiro Niimura iz Mizuho Corporate Bank.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je u srijedu da plan za pružanje pomoći SAD-u uključuje 1,289 miliona barela sirove nafte dnevno i 683 hiljada barela destilata dnevno, uključujući 369 hiljada barela benzina, 276 hiljada barela srednjih destilata i 38 hiljada barela loživog ulja, javlja Bankamagazin.

Agencija je napomenula da može produljiti rok trajanja plana i nakon završetka početnog razdoblja potraje li nestašica benzina u SAD-u dulje nego što se očekuje. No analitičari smatraju da nafte IEA neće bitno utjecati na rješavanje problema nestašice goriva.

"Držimo da taj plan neće sam po sebi biti dovoljan da se tržište vrati na nivo prije pustošenja uragana Katrina", konstatirao je u izvješću SG Commodities.