|

Cijene nafte porasle drugi dan uzastopno

Cijene nafte porasle drugi dan uzastopno
0
F
FENA
15.6.2006. u 13:27
0
komentara
0

dijeljenja
Cijene nafte porasle drugi dan uzastopno
Cijene sirove nafte u četvrtak su porasle drugi dan uzastopno nakon izvještaja iz Sjedinjenih Država da su domaće zalihe zabilježile pad veći od očekivanoga, dok su američke rafinerije ojačale proizvodnju kako bi udovoljile potražnji koja dostiže vrhunac u ljetnim mjesecima.
Cijena julskog ugovora na Nymexu porasla je za 36 centi na 69,50 dolara po barelu na elektronskom trgovanju. Cijena ugovora u srijedu je porasla za 58 centi na 69,41 dolara po barelu, javio je AP.

Američko ministarstvo energetike javilo je u srijedu kako su američke zalihe sirove nafte opale u prošloj sedmici za 900.000 barela na 345,7 miliona barela.

Izvještaj je također pokazao da su rafinerije povećale proizvodne stope za 1,7 posto na 92,7 posto svojih kapaciteta - na najviši nivo otkako su uragani opustošili obalu Meksičkog zaliva u 2005. godini.

Cijena julske isporuke Brent sirove nafte na londonskom ICE tržištu porasla je za 29 centi na 67,27 dolara po barelu.

Cijene benzina porasle su za cent na 2,0480 dolara po galonu uprkos tome što su američki podaci pokazali rast zaliha benzina na početku ljetne vozačke sezone.

Cijene lož ulja takoiđer su porasle za cent na 1,9470 dolara po galonu, dok su cijene prirodnog gasa porasle za tri centa na 6,620 dolara po 1.000 kubnih stopa.

Cijene nafte pale su u ovoj sedmici zahvaljujući pozitivnom razvoju situacije u iranskom suočavanju sa Zapadom oko njegovog nuklearnog programa, viješću da globalni zahtjevi za energijom rastu sporije te strahovanja od rasta kamatnih stopa koja su dovela do prodaje robe i dionica.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.