Svijet
0

Cijene nafte oko 70 dolara po barelu

FENA
Cijene sirove nafte porasle su u petak, nakratko rastući na više od 70 dolara po barelu zbog stalne zabrinutosti da bi Iran mogao koristiti naftu kao oružje u nuklearnom sporu, što je prevagnulo nad dobrim vijestima o stanju zaliha u Sjedinjenim Državama i Rusiji.

Američki i evropski zvaničnici u četvrtak su u Beču zatražili od Teherana da zamrzne obogaćivanje urana i prestane povlačiti informacije o svome nuklearnom programu. Glavni američki delegat u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju Gregory L. Shulte upozorio je da bi Iran ako nastavi prkositi, mogao osjetiti "težinu Vijeća sigurnosti", javio je AP.

Iranski vrhnovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je da njegova zemlja "neće podleći tim pritiscima", ali je vodeći iranski delegat u IAEA-i Ali Ashgar Soltanieh izjavio kako su oni spremni da pregovaraju.

Nakon što je porasla na više od 70 dolara po barelu na ranijem trgovanju, cijena julske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 21 cent na 69,89 dolara po barelu sredinom dana u Evropi. Augustovska isporuka Brent sirove nafte, međutim, pala je za osam centi na 68,37 dolara po barelu na londonskom ICE tržištu.

Cijene prirodnog gasa porasle su za skoro jedan cent na 7, 215 dolara po 1.000 kubnih stopa.

Cijene benzina porasle su za više od centa na 2,0525 dolara po galonu, dok su cijene lož-ulja porasle za više od pola centa na 1,9409 dolara po galonu.