Svijet
0

Cijene nafte miruju uprkos iranskim prijetnjama

FENA
Cijene sirove nafte neznantno su se izmijenile u ponedjeljak uprkos prijetnjama iranskog ministra nafte da bi njegova zemlja mogla prekinuti globalno snabdijevanje ukoliko bude kažnjena u međunarodnom sporu oko svog nuklearnog programa.

"Ukoliko interesi naše zemlje budu napadnuti, mi ćemo iskoristiti naftu kao oružje", navela je u nedjelju iranska državna televizija riječi ministra Vaziri Hamaneha.

Sjedinjene Države i njihove evropske saveznice tvrde kako Iran obogaćuje uranijum u pokušaju da stvori nuklearno oružje, ali Teheran tvrdi kako će se taj uranijum iskoristiti samo za miroljubivi nuklearni program.

Washington je upozorio Iran da se može suočiti s ekonomskim i političkim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko ne prekine svoje nuklearne aktivnosti.

Hamaneh je izjavio da bi prekid snabdijevanja iz Irana - četvrtog svjetskog proizvođača i izvoznika nafte - mogao gurnuti cijene nafte na iznad 100 dolara po barelu.

Cijene nafte, ipak, ostale su skoro iste nakon njegovih komentara, a cijena augustovske isporuke na Nymexu sredinom dana na evropskom elektronskom trgovanju pala je za pet centi na 70,82 dolara po barelu.

Cijena augustvske isporuke Brent sirove nafte porasla je za pet centi na 69,98 dolara po barelu na londonskom ICE tržištu, javio je AP.