Svijet
0

Cijena zlata dostigla novi 25-godišnji rekord

FENA
Cijena zlata dostigla je novi 25-godišnji rekord dok ulagači nastoje potražiti utočište za svoje investicije u jeku slabljenja američkog dolara i briga oko zapadnih konfrontacija s Iranom.

Junska cijena ugovora iznosila je čak 707,80 dolara po unci na elektronskom trgovanju nakon zaključenja trgovanja na Nymexu - najviša od kraja 1980. godine.

Cijena ugovora ranije je skočila za 4,20 dolara na 705,70 dolara po unci na Nymexu. Nakon zaključenja cijene, tvorci politike američkih Saveznih rezervi povećali su kamatne stope za četvrt poena na pet posto kako se uveliko očekivalo, javio je Reuters.

Povećanje američkih kamatnih stopa učinilo je dolar privlačnijim za ulaganje, što bi moglo odvratiti ulagače od zlata. Saopćenje Saveznih rezervi, međutim, otvorilo je mogućnost da bi moglo doći do pauza u kampanji, što bi vjerovatno dovelo do pada dolara.

Ulagači su povećali cijene metala, koji se smatraju bedemom prema slabosti valuta, inflaciji i finansijskoj nestabilnosti, nakon nedavnih potresa američkog dolara.