Svijet
0

Cijena nafte na najnižoj razini u posljednja dva mjeseca

NINA
Cijena sirove nafte pala je na svjetskom tržištu na najnižu razinu u posljednja dva mjeseca nakon što je potražnja od strane američkih rafinerija pala na najnižu razinu u posljednjih 18 godina, a bilježi se i pad potrošnje prerađevina.

Uragani Katrina i Rita koji su pogodili južni dio SAD prisilili su američke rafinerije na prekide proizvodnje te je prerada prošle sedmice bila na najnižoj prosječnoj razini još od marta 1987., objavilo je američko ministarstvo energije.

Prema pisanju Bloomberga, pad potražnje za naftnim prerađevinama i rekordan uvoz kompenzirali su smanjenu razinu prerade nafte na američkom tržištu.

Cijena barela sirove nafte pala je na njujorškom tržištu u jednom trenutku i na 61,90 dolara da bi kasnije blago porasla na oko 62,10 dolara. Nafta je trenutno oko 12 posto jeftinija u odnosu na rekordnu cijenu od 70,85 dolara za barel dosegnutu 30. augusta, dan nakon što je uragan Katrina pogodio američku saveznu državu Louisianu.

Brent sirova nafta na londonskom tržištu dotaknula je u jednom trenutku cijenu od 59,09 dolara za barel da bi nakon toga cijena ipak krenula blago prema gore te se trenutno trguje oko razine od 59,40 dolara što je 14 posto niže od rekordnih 68,89 dolara postignutih također 30. augusta, javlja Bankamagazine.