Svijet
0

Cijena hrane najviša u protekle dvije godine

SRNA
UN upozoravaju da su cijene hrane na svjetskom tržištu porasle do najvišeg nivoa u posljednje dvije godine.

Organizacija UN za poljoprivredu i hranu FAO tvrdi da razlog za skok cijena hrane u svijetu djelimično treba tražiti i u odluci ruske Vlade da zabrani izvoz pšenice nakon katastrofalnih suša koje su rod ove žitarice u Rusiji smanjile za tridesetak odsto.

Rusija je četvrta zemlja u svijetu po izvozu pšenice na svjetsko tržište, a njena odluka da ograniči izvoz automatski je podstakla rast cijena pšenice u svijetu.

FAO je objavio da su cijene hrane u svijetu od jula do augusta porasle u prosjeku za pet odsto, ali uprkos tome nisu dostigle maksimalan nivo koji su imale u 2008. godini kada su bile rekordno visoke, djelimično zbog visokih cijena naftnih derivata.

U predviđanjima stručnjaka FAO-a, navodi se i da će proizvodnja žitarica u svijetu biti smanjena za nešto manje od dva odsto u odnosu na predviđanja iz juna.

Prema istom izvoru, proizvodnja pšenice biće smanjena za oko pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

U skladu sa istim predviđanjima, narednih mjeseci biće smanjena i proizvodnja riže u svijetu, djelimično zbog katastrofalnih poplava u Pakistanu i Kini. Obje zemlje su značajni proizvođači riže, ali najave o smanjenim proizvodnim kvotama stižu i iz Egipta, Indije, Laosa i Filipina.