{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cigarete s mentolom uskoro će biti zabranjene u EU?

S
21.6.2013. u 19:58
0
6
Cigarete s mentolom uskoro će biti zabranjene u EU?
0
Cigarete s mentolom uskoro će biti zabranjene u EU?
Ministri zdravlja EU podržali su danas planove da se zabrane mentol i druge cigarete sa određenim ukusima u okviru borbe protiv pušenja među omladinom.
Ministri su, ipak, smanjili veličinu obaveznog upozorenja na paklicama cigareta, uključujući fotografije oboljelih organa, i nisu zabranili "slim" cigarete.

Predloženi zakon sada ide pred Evropski parlament na glasanje. Zakon se u slučaju da ga evropski poslanici odobre mora početi primjenjivati u zemljama bloka u naredne tri godine.

Irski ministar zdravlja James Reilly, čija je zemlja predsjedavajući EU, rekao je da je ovo veliki korak naprijed u borbi protiv pušenja.

Ministri zdravlja su podržali ove planove uprkos protivljenju nekih zemalja da će to imati negativne ekonomske posljedice.

Ministri su podržali zabranu duhanskih proizvoda sa "karakterističnim ukusima", osim duhanskog, naprimjer ukus voća ili mentola, koji posebno kupuje omladina.

Ministri su se, takođe, složili da prisile duhanske kompanije da na 65 posto površine paklica ispišu zdravstvena upozorenja i postave fotografije oboljelih organa.

Međutim, to je manji procenat u odnosu na 75 posto paklice koliko je predloženo u decembru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: