Kritikovao princa
6

CIA upozorila da je arapski aktivista iz Norveške na meti vlasti Saudijske Arabije

Klix.ba
Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
CIA je upozorila Norvešku da se istaknuti arapski aktivist İyad el-Baghdadi, koji od 2015. godine živi u toj skandinavskoj zemlji, suočava s potencijalnom prijetnjom iz Saudijske Arabije, saznaje The Guardian.

Norveške vlasti su 25. aprila stigle na kućni prag el-Baghdadija, upozorile ga na potencijalnu opasnost iz kraljevstva i odvele ga na sigurno mjesto. Rečeno mu je da je strana obavještajna agencija upozorila norveške vlasti da je aktivist u opasnosti.

"Saudijci me, kako sam shvatio, drže na meti. Nemam pojma šta ću učiniti", rekao je El-Baghdadi u telefonskom razgovoru za Guardian, dodavši da su ga predstavnici norveških vlasti uvjeravali da prijetnju shvataju vrlo ozbiljno i da su došli spremni.

El-Baghdadi je pisac i aktivista iz Palestine. Aktivan je na Twitteru, a široj javnosti je postao poznat tokom arapskog proljeća, kada je tvitao o egipatskom ustanku. Zbog svojih šala i kritika na račun autokratskih vođa stekao je desetine hiljada sljedbenika na Twitteru.

Godine 2015. je dobio politički azil u Norveškoj, nakon što je uhapšen i protjeran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Morao je otići bez ikakve formalne optužbe ili suđenja. Od tada je saudijski princ bio često na meti njegovih kritika, ali i ostalih aktivista iz njegovog okruženja.

Nakon ubistva Jamala Khashoggija, saudijskog novinara koji je radio za Washington Post, El-Baghdadi je na Twitteru upozorio da će princ Mohammed postati opasniji ako cijeli slučaj prođe bez posljedica.

Odluka CIA-e da upozori norveške kolege ne nagovještava u kakvoj opasnosti je bio arapski aktivist. Prema američkom zakonodavstvu, agencija ima zakonsku dužnost upozoriti potencijalnu žrtvu ako prikupi "vjerodostojne i specifične informacije koje ukazuju na prijetnju".

El-Baghdadi je za Guardian upozorio na mogućnost da vlada Saudijske Arabije još uvijek želi ušutkati ili smanjiti aktivizam izvan svojih granica, što je okarakterisao kao rastući problem.

CIA