Svijet
0

CIA uništila snimke ispitivanja osumnjičenih za terorizam

Sarajevo-x.com
CIA je potvrdila medijima kako je uništila najmanje dva snimka koja pokazuju ispitivanja osumnjičenih osoba za terorizam. Prema njihovim riječima, snimke su uništene kako bi se zaštitio identitet CIA-inih agenata, ali mnogi vjeruju da je time zapravo prikriveno stravično mučenje osumnjičenika.

Prema izjavi CIA-inog glasnogovornika, uništeni snimci nisu više imali nikakvu vrijednost, a bilo je potrebno zaštititi agente koji se pojavljuju na njima te je stoga odlučeno da snimci više ne trebaju postojati.

Ipak, prema mišljenju mnogih, takav potez je zapravo napravljen kako na vidjelo ne bi izašlo stravično mučenje kakvo primjenjuju agenti tokom ispitivanja, izvještava BBC.

New York Times koji je prvi objavio priču, naglasio je kako je materijal uništen još 2005. godine tokom perioda u kojem je CIA gubila povjerenje Kongresa i naroda zbog curenja informacija o zlostavljanju i mučenju privedenih osoba.

Vjeruje se da je na snimcima bilo prikazano mučenje Abu Zubaydah iz 2002. koji je bio glavni odgovorni za regrutovanje snaga za Al-Qaidu.

Prema izvorima Associated Pressa, uposlenicima je bilo naređeno da te snimke unište jer su "prijetnja za sigurnost CIA-e".