Svijet
0

CIA potvrdila da je na traci glas Osame bin Ladena

FENA
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) potvrdila je u srijedu da je na audiotraci objavljenoj u utorak na Internetu glas Osame bin Ladena.

Glasnogovornica CIA-e saopćila je da je to utvrđeno nakon tehničke analize trake. Na snimku Bin Laden kaže da osuđeni terorist Zacarias Moussaoui nije bio povezan za napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Bin Laden kaže da je osobno odredio, kako je rekao, 19-ero braće koji će izvesti otmice aviona. On je dodao da je Moussaoui još uvijek učio da leti i da nije bio određen kao otmičar. Glas na traci također navodi da je Moussaouijevo priznanje bilo lažno i da je bilo rezultat pritiska dok se nalazio u zatvoru.

Moussaoui je lani priznao krivicu po šest optužbi za terorističku zavjeru i sada služi doživotnu kaznu zatvora u SAD-u. Tokom suđenja ovaj francuski građanin je rekao kako je trebalo da se aviononom zabije u Bijelu kuću, ali je kasnije rekao da je to nije tačno.

[SLIKA]1[/SLIKA] Zacarias Moussaoui

Na traci objavljenoj u utorak Osama bin Laden također navodi da zatvorenici u Guantanamu nemaju nikakve veze s napadima od 11. septembra i da nisu ništa znali o planu, osim dvije osobe, ali nije dao nikakve detalje.

On je također dodao, prenosi VOA, da većina zatvorenika u Guantanamu nema nikakve veze s Al-Qaidom.