Washington Post
0

CIA planirala da Saddama Husseina predstavi kao homoseksualca

FENA
Američka centralna obavještajna agencija (CIA) je, nastojeći da što više "ocrni" bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina pred napad na Irak 2003., imala ideju da ga prikaže kao homoseksualca, prenio je Washington Post.

U članku se navodi da je to bio jedan od prijedloga Iračke operativne grupe, specijalne ćelije CIA-e i da je obavještajna služba namjeravala da napravi lažni snimak u kome irački diktator ima seksualni odnos s mladićem i da ga zatim pusti iračkom narodu.

Jedan bivši radnik CIA-e, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je da je "film trebalo da izgleda kao da je snimljen skrivenom kamerom, kao da se radi o tajnom snimku seksualnog odnosa".

Među ostalim prijedlozima CIA-e, spomenuta je i ideja da se izvrši upad u irački TV program s lažnim informativnim emisijama tokom kojih bi Saddam obavjestio Iračane da želi da se povuče s vlasti u korist svog sina Udaja.

Američka agencija je, takođe, imala "gay planove" i za vođu terorističke mreže Al-Qaide Osamu bin Ladena. Navodno je napravila snimak u kome se on, u vidu njegovog dvojnika, hvali brojem ljubavnika, ispijajući alkohol.

Do realizacije ovih projekata nije došlo, tvrdi jedan penzioner agencije, zato što se nisu dopali Jamesu Pavittu, direktoru operacija CIA-e.

"Te ideje su dolazile od ljudi koji su svoju karijeru izgradili u Latinskoj Americi ili na krajnjem Istoku i koji nisu shvatali kulturne nijanse tog regiona", objasnio je jedan bivši agent CIA-e koji je takođe tražio da ostane anoniman.

"Prikazivanje Saddama kako se zabavlja s dječacima ne bi izazvalo nikakve potrese na Bliskom istoku. Nikog za to ne bi bilo briga", dodao je on.

CIA zasad nije ni potvrdila ni demantovala ove tvrdnje.

Prema mišljenju većine bivših pripadnika CIA-e, agencija je odustala od ovih projekata zbog nedostatka novca i ekspertize, prenosi u srijedu Tanjug.