SAD
0

CIA od 2001. zavaravala Kongres u pogledu "važnih akcija"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Šest demokratskih članova Odbora za obavještajne službe Predstavničkog doma američkog Kongresa, u srijedu je objavilo da je Centralna obavještajna služba (CIA) zavaravala Kongres u pogledu nekih "važnih akcija" od 2001. godine.

U pismu, o kojem su javile američke TV mreže, šest kongresmena navodi kako je direktor CIA-e Leon Panetta nedavno svjedočio da su "najviši dužnosnici CIA-e prešutjeli velike akcije svim članovima Kongresa" te da su "time zavarali članove (odbora)" od 2001. do sada, prenosi u četvrtak Hina.

U pismu se ne objašnjava o kojim se akcijama CIA-e radi.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i republikanski kongresnici od maja su u prepirci zbog njezinih tvrdnji da je CIA 2002. godine, zavaravala Odbor za obavještajne službe Kongresa, čija je bila članica, vezano uz agresivne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Demokratski kongresnici pismom pozivaju Panettu da "javno ispravi" svoju izjavu od 15. maja po kojoj "politika, ni praksa CIA-e nije da zavarava Kongres".

Pismo je objavljeno dan uoči rasprave u Predstavničkom domu o proračunu za obavještajne službe.

Republikanska opozicija u maju je optužila Pelosi da ju je CIA 2002. godine, kao članicu Odbora za obavještajne službe brifirala o tzv. "waterboardingu“, odnosno simuliranom pogubljenju utapanjem, i drugim agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista.

Pelosi je ustvrdila da je brifirana o tim spornim metodama, ali navodno nije znala jesu li one stvarno primjenjene.

Čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Boehner pozvao je Pelosi da podastre dokaze svojim tvrdnjama ili povuče optužbu da je "CIA krivo predstavljala svaki svoj korak" kod ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Glasnogovornik CIA-e George Little saopćio je u srijedu da Panetta "ostaje kod svoje izjave od 15. maja" kako "nije u politici ili praksi CIA-e da zavarava Kongres", što "akcije direktora Panette potvrđuju".

CIA će na saslušanju iznijeti nove informacije, najavljuje se u saopćenju agencije.