Apel da se čuje istina
33

CIA objavila novi snimak kojim pokušava regrutovati ruske dužnosnike kao špijune

T. K.
Američka Centralna obavještajna agencija (CIA), koja pokušava regrutovati sve više Rusa kao špijune, objavila je novi snimak koji cilja moskovske dužnosnike s apelom da kažu istinu o sistemu za koji je naglasila da je prožet lažljivim ulizicama.

Direktor CIA-e William Burns rekao je u julu da nezadovoljstvo nekih Rusa zbog rata u Ukrajini stvara rijetku priliku za novačenje špijuna i da CIA to ne dopušta da prođe.

Agencija je na društvenim mrežama objavila video na ruskom pod naslovom "Zašto sam stupio u kontakt s CIA-om - za sebe".

"Insistirao sam da je beskrupulozno iskrivljavati istinu u izvještajima, ali oni koji su napredovali u činovima bili su upravo oni koji su to učinili. Prije sam vjerovao da istina ima neku vrijednost", čuje se glas na ruskom jeziku.

Video prikazuje kako glumac koji glumi ruskog dužnosnika ulazi u zgradu ruske vlade i pokazuje svoju propusnicu iznad dvoglavog ruskog orla.

"Oni oko vas možda ne žele čuti istinu. Ali mi želimo", kaže se u videu prije detalja o načinima kontaktiranja CIA-e, čije je sjedište u Langleyju u Virginiji.

Nakon velikih neuspjeha u napadima 11. septembra i američkom ratu u Iraku, američke i britanske obavještajne agencije proglasile su obavještajnu pobjedu nad ruskom invazijom na Ukrajinu upozoravajući na planove Kremlja puno unaprijed.