Washington
0

CIA "maltretirala" pritvorenike?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U izvještajima iz Washingtona kaže se da američko ministarstvo pravde razmatra mogućnost ponovnog otvaranja nekoliko istraga o slučajevima u kojima su agenti CIA-e navodno maltretirali osumnjičene za terorizam.

Time se otvara mogućnost da se protiv agenata CIA-e i ljudi koji su radili za nju pod ugovorom otvore krivične istrage i postupci, javio je BBC.

Jedan neimenovani dužnosnik kaže da je odjeljenje ministarstva pravde za profesionalnu odgovornost podnijelo takav prijedlog američkom državnom tužitelju Ericu Holderu prije nekoliko sedmica.

Ovo se podudara s današnjim objavljivanjem u američkoj štampi ranije nepoznatih detalja izvještaja o tome kako je CIA tretirala osumnjičene za terorizam.

Američka štampa piše da će u novoobjavljenom materijalu biti otkrića o tome da su agenti CIA-e za zastrašivanje pritvorenika koristili lažna pogubljenja i električne bušilice, dok američki zakon zabranjuje upotrebu takvih metoda.

Izvještaj, koji je sastavljen 2004. godine, prvi put je javno objavljen prošle godine mada bez brojnih detalja.

Državni tužitelja SAD-a Eric Holder razmatra, kako se izvještava, hoće li imenovati posebnog isljednika da ispita optužbe o tome jesu li pripadnici CIA-e maltretirali pritvorenike.