Svijet
0

CIA je mogla spriječiti napad na WTC

Sarajevo-x.com
Konačni izvještaj o istrazi u Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) SAD-a pokazao je da agencija nije iskoristila sve informacije kojima je raspolagala kako bi spriječila napad na Svjetski trgovački centar (WTC) u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Istragu je proveo John Helgerson, CIA-in inspektor, a njegov izvještaj sugerira da je tada postojala mogućnost sprječavanja katastrofe koja je zadesila New York i njegove stanovnike. Naime, tadašnji vođa Odjela za borbu protiv terorizma unutar redova CIA-e, George Tenet, nije proslijedio informacije koje je posjedovao u odjeljenje koje je imalo mogućnosti i vrijeme da spriječi napad koji je promijenio cijeli svijet.

Jučer je objavljena jedna od 19 stranica sažetka Helgersonovog izvještaja nakon što je izvjesno vrijeme bio skrivan. U izvještaju, između ostalog stoji da je jedan od razloga koji su doveli do napada, stalna napetost između CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost među kojima ne postoji stvarna sardnja i zdrava komunikacija pogotovo kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Helgerson je, zaključivši svoj izvještaj predložio da se poduzmu određene mjere protiv ljudi koje on smatra odgovornim za neuspjeh agencije čije su posljedice bile katastrofalne. Naglasio je da bi bilo neophodno istražiti djelovanje Georga Teneta i njegovih najbližih saradnika – Jima Pavitta i Cofera Blacka.