Svijet
0

CIA isporučivala milione dolara Karzaiju

SRNA
Američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ isporučila je u posljednjih 10 godina desetine miliona dolara kabinetu afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i to u koferima, rančevima i plastičnim kesama, piše danas "New York Times".

Takozvani "novac-duh" trebalo je da obezbijedi uticaj i moć za CIA, ali je umjesto toga ojačao korupciju i pojedine ratne lidere i poremetio izlaznu strategiju Washingtona iz Afganistana, piše list pozivajući se na američke i afganistanske zvaničnike.

"Najveći izvor korupcije u Afganistanu su SAD", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

CIA nije željela da komentariše pisanje lista, kao ni američki State Department. "Mi to nazivamo 'novac-duh' zato jer je došao i otišao tajnim putem", rekao je šef kabineta Karzaia od 2002. do 2005. godine Halil Roman.

List navodi da je posljednjih više od 10 godina svaki mjesec pristizala određena suma novca u kabinet predsjednika Afganistana, dodajući da isplata gotovine ne predstavlja kršenje zakona i da nema dokaza da je Karzai lično primio novac.

Gotovinom je upravljao afganistansko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Američki i afganistanski zvaničnici rekli su da je cilj davanja gotovine bio da se osigura pristup Karzaiju i njegovom unutrašnjem krugu i da se garantuje uticaj CIA u predsjedničkoj palati, koja ima ogromnu moć u afganistanskoj centralizovanoj vlasti.

Veliki dio novca završio je u rukama vođa oružanih bandi i političara, od kojih su mnogi povezani sa trgovinom drogom, a u nekim slučajevima sa talibanima, piše list.

CIA je ovim potezima podržavala mreže koje su, sa druge strane, američke diplomate i vojska pokušavali da unište, ostavljajući vladu u "zagrljaju" organizovanog kriminala.