Svijet
0

CIA-ini avioni nadlijetali Španiju od 2002. do 2007. godine

FENA
Skoro pedeset aviona iz pravca i u pravcu američkog zatvoreničkog logora Guantanamo na Kubi nadlijetalo je nad Španijom u periodu između 2002. i 2007. godine, s najmanje desetak slijetanja u Španiji, piše u ponedjeljak dnevni list El Pais.

Većina tih aviona su bili vojni, prema El Paisu, koji se temelji na informacijama koje je sucu Nacionalnog suda Ismaelu Morenou dostavila organizacija za rukovođenje španjskim aerodromima Aena, koja je pod ingerencijom ministarstva saobraćaja.

Sudac Moreno vrši istragu o najmanje deset slijetanja civilnih aviona koje je koristila CIA na sredozemnom arhipelagu Baleari, između januara 2004. i januara 2005.

Avioni koji su pristajali u Španiji slijetali su u vojne baze Rota, na jugu, Moron de la Frontera, blizu Sevilje i Torrejon de Ardoz, blizu Madrida, precizira dnevni list.

El Pais je već u februaru pisao da je najmanje sedam vojnih američkih aviona u pravcu Guantanama i iz tog pravca pristalo u istim bazama između januara 2002. i novembra 2005. List se tada temeljio na informacijama koje su bile upisane u registrima portugalskog zračnog saobraćaja.

Od pedesetak aviona koji su nadlijetali španski zračni prostor 22 leta su obavljena pod mandatom konzervativca Jose Maria Aznara, a 25 pod mandatom aktuelnog šefa vlade socijaliste Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, naglašava El Pais.

Ove informacije su nove, jer vlada, mada je sigurno o njima znala, nije nikada obavijestila parlament, bez obzira što je nekoliko parlamentranih rasprava pokrenuto o tom pitanju, piše dnevni list.