{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA angažirala Blackwater za eliminiranje dužnosnika Al-Qaide?

F
20.8.2009. u 09:58
0
1
CIA angažirala Blackwater za eliminiranje dužnosnika Al-Qaide?
0
CIA angažirala Blackwater za eliminiranje dužnosnika Al-Qaide?
Foto: AFP/File
Ugledni američki list New York Times objavio je kako je CIA 2004. godine angažirala privatnu zaštitarsku korporaciju Blackwater USA kako bi u sklopu tajnog programa sudjelovala u pronalaženju i eliminaciji istaknutih pripadnike Al-Qaide.
Blackwater je pomagao u planiranju, obuci i nadzoru u okviru tog tajnog programa za koji je središnja američka obavještajna agencija potrošila nekoliko miliona dolara a da nije ulovila ni eliminirala nijednog terorista, piše NYT u srijedu pozivajući se na bivše i sadašnje američke dužnosnike.

List piše kako nije jasno da li je CIA planirala koristiti operativce privatne korporacije Blackwell direktno za eliminaciju pripadnika Al-Qaide ili je privatna tvrtka trebala pružati samo usluge obuke i nadzora.

Blackwater sa sjedištem u Sjevernoj Karolini, nedavno je promijenio ime u Xe Services. Ta kompanija je 2007. godine privukla pozornost svjetske javnosti kad su njezini zaposlenici, angažirani za osiguranje američkih diplomata u Iraku, optuženi za primjenu pretjerane sile u sukobu u Bagdadu u kojem je ubijeno 17 iračkih civila.

Zbog činjenice da je CIA angažirala vanjsku sigurnosnu korporaciju za tajni program direktor CIA-e Leon Panetta u junu je obavijestio američki Kongres da je agencija prikrivala detalje programa punih sedam godina, objavio je Times. Prema listu, odbor za nadzor obavještajnih službi američkog zastupničkog doma istražuje zašto zastupnici nisu obaviješteni o programu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: