{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA: Al-Qaida poražena u Iraku

F
30.5.2008. u 15:22
0
0
CIA: Al-Qaida poražena u Iraku
0
CIA: Al-Qaida poražena u Iraku
Sjedinjene Američke Države ocjenjuju da je al-Qaida u Iraku i Saudijskoj Arabiji značajno poražena i da se nalazi u defanzivi, uključujući i afganistansko-pakistansku granicu, rekao je u petak direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Michel Hayden u intervjuu za Washington Post.
Hayden je za ovaj dnevni list, ipak, naglasio da al-Qaida i dalje predstavja ozbiljnu prijetnju.

Među uspjesima, smatra on, jesu "potpuni strateški poraz al-Qaide u Iraku, potpuni strateški poraz al-Qaide u Saudijskoj Arabiji, značajna defanziva al-Qaide na svjetskom nivou, i mogu slobodno reći da je "ideološki" ovakav vid islama "odbačen pomalo svuda u svijetu".

Ova pozitivna ocjena američke obavještajne službe uslijedila je godinu dana nakon izvještaja CIA-e u augustu prošle godine, gdje se navodi da se al-Qaida pregrupisala duž granice između Afganistana i Pakistana i odlučna je da ponovo napadne SAD.

Međutim, prema Haydenu, napredak protiv al-Qaide,
uključujući i tu granicu, postignut je zahvaljujući operacijama američkih obavještajnih službi, pokrenutih u januaru u tom regionu, uz upotrebu bespilotnih aviona.

Washington smatra da su pakistanske plemenske zone postale "svetišta" al-Qaide i afganistanskih talibana.

Govoreći o uspjesima u Iraku, Hayden je također optužio Iran da se uveliko miješa u unutarnje stvari Iraka.

"Politika iranske vlade, koju je odobrio najviši vrh vlade, jeste da se olakša ubijanje Amerikanaca i ostalih pripadnika koalicionih snaga u Iraku", rekao je on.

SAD redovno optužuje Iran da podržava šiitske grupe koje neprijateljski gledaju na iračku vladu, naoružava ih, što Teheran stalno demantira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: