Kontroverzne Obamine odluke
0

Chuck Hagel novi ministar odbrane SAD, John Brennan direktor CIA-e?

FENA
Hagel, Obama i Brennan (Foto: AFP)
Hagel, Obama i Brennan (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama imenovao je u ponedjeljak bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za ministra odbrane, uprkos političkim sporenjima oko njegove nominacije.

Hagel će naslijediti Leona Panettu na čelu Pentagona, ali su njegove kolege iz Republikanske stranke dovele u pitanje stavove tog političara iz Nebraske prema Izraelu.

Obma je također imenovao svog kontraterorističkog savjetnika Johna Brennana za direktora CIA-e, prenosi BBC. Oba imenovanja mora potvrditi Senat.

Obama, koji se upravo vratio s porodičnog odmora na Havajima, izjavio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući da je Hagel "lider kakvog naši vojnici zaslužuju".

Skupa sa senatorom Johnom Kerryjem, koga je Obama imenovao prošlog mjeseca da naslijedi Hillary Clinton na položaju državnog sekretara, Hagel i Brennan pomoći će u oblikovanju sigurnosne politike u drugom mandatu američkog predsjednika.

Analitičari, međutim, tvrde da bi izbor Hagela, 66-godišnjeg odlikovanog vijetnamskog veterana, mogao izazvati bitku u Senatu oko potvrde imenovanja. Njegovi protivnici tvrde da je neprijateljski nastrojen prema Izraelu i da je previše blag prema Iranu.

Hagel je kritikovao rasprave o vojnim udarima ili SAD ili Izraela na Iran i zalagao se za uključivanje Irana u buduće mirovne razgovore u Afganistanu.

Obamina odluka da imenuje Johna Brennana na čelo Centralne obavještajne agencije također nije bez kontroverzi.

Iako je bio kandidat za istu funkciju u 2008. godini, Brennan je odustao zbog pitanja koja su se postavljala o njegovoj vezi s tehnikama ispitivanja zarobljenike koje su se koristile tokom administracije Georgea W Busha.

Veteran CIA-e, Brennan, trenutno je Obamin vodeći savjetnik za borbu protiv terorizma. Taj 57-godišnjak bio je je jedan od vodećih planera vojne akcije iz 2011. godine u kojoj je ubijen Osama bin Laden.

On će naslijediti generala Davida Petraeusa, koji je podnio ostavku u novembru nakon što je priznao da je imao aferu sa ženom koja je radila na njegovoj biografiji.