Svijet
0

Christopher Hill stigao u Pjongjang

FENA
AP
AP
Američki pregovarač Christopher Hill, zadužen za sjevernokorejski nuklearni dosje, stigao je u četvrtak u Pjongjang, prvu posjetu jednog izaslanika Washingtona Sjevernoj Koreji u posljednjih pet godina, objavila je agencija Nova Kina.

Američka ambasada u Pekingu nije potvrdila Hillov dolazak u glavni grad Sjeverne Koreje. "On je na putu za Pjongjang, nemamo pojedinosti o njegovom tačnom dolasku ni programu", saopćio je glasnogovornik ambasade.

Iznenadnu posjetu Hilla, koji je tajno otputovao u zoru iz Tokija preko Južne Koreje, potvrdio je nešto ranije SAD.

State Department u Washingtonu je precizirao da ovo putovanje izaslanika Hilla "spada u okvire niza konsultacija s kolegama pregovora ušestero kako bi se pokrenuo pregovarački proces".

"Važno je da šest strana nadoknadi izgubljeno vrijeme kako bi se nastavila dinamika razgovora i došlo do cilja svih nas, a to je denuklearizacija Korejskog poluotoka", dodao je State Department.

Vojni avion, kojim putuje Hill, poletio je iz američke baze Osana u Južnoj Koreji, nešto poslije 11 sati po lokalnom vremenu, precizirala je južnokorejska agencija Yonhap, navodeći diplomatske izvore.

Hillova posjeta Sjevernoj Koreji je prva posjeta američkog izaslanika nakon njegovog prethodnika Jamesa Kellyja u oktobru 2002.