Svijet
0

Christopher Hill predviđa probleme na zatvaranju glavnog postrojenja

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Glavni američki pregovarač Christopher Hill priznao je u ponedjeljak da je zatvaranje glavnog sjevernokorejskog atomskog postrojenja "dobro počelo", ali će biti "problema", vezano za ostali dio procesa cjelovite denuklearizacije Sjeverne Koreje.

"Moramo očekivati probleme jer nisam mogao nikada predvidjeti da će trebati sačekati mjesec juli da se konkretizira ovaj prvi korak", rekao je novinarima Hill, pozivajući se na duge mjesece odgađanja koji su prethodili zatvaranju glavnog sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa.

"Trebalo nam je dosta vremena da ostvarimo ove prve mjere i zaista imamo još mnogo posla da uradimo, ali mislim da se radi o dobrom početku", dodao je on na svom putu za Seul.

Mjeseci pregovaranja, koji su bili neophodni da se postigne zatvaranje sjevernokorejskog postrojenja, odjekuju kao "podsjetnik za poteškoće koje treba prevazići u sljedećim etapama", naglasio je američki izaslanik.

Sjeverna Koreja je objavila u nedjelju da je zatvorila svoje glavno atomsko postrojenje Yongbyon, što je prva konkretna etapa procesa denuklearizacije komunističke diktature.

Misija inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trenutno provjerava u Sjevernoj Koreji da li je Pjongjang zaista zatvorio Yongbyon.

Zatvaranje Yongbyona je prva konkretna mjera sporazuma potpisanog 13. februara kojim se Sjeverna Koreja obavezala da će "u cijelosti prekinuti aktivnosti na svim svojim nuklearnim postrojenjima".

Novi multilateralni pregovori treba da se nastave u srijedu u Pekingu u prisustvu obje Koreje, SAD-a, Kine, Japana i Rusije. Oni treba da definiraju sljedeće etape denuklearizacije.

Da bi pripremio te pregovore, Hill se u ponedjeljak sastao s južnokorejskim kolegom Chun Yung-woom. On će u utorak u Pekingu razgovarati sa sjevernokorejskim kolegom Kim Kye-gwanom.