Svijet
4

Christian Kern je novi kancelar Austrije

FENA
Austrijski Socijaldemokrati odlučili su imenovati čelnika nacionalnih željeznica Christiana Kerna za novog kancelara nakon ostavke Wernera Faymanna, objavio je u petak prelazni čelnik stranke.

"Odluka je donijeta", navela je Austrijska novinska agencija riječi Michaela Haeupla. Dodao je da će zvaničnu odluku objaviti u utorak stranački direktorat.

Kernu (50) se pripisuju zasluge za uzdizanje posrnule austrijske nacionalne željezničke kompanije. Eksperti tvrde da je nestranačka osoba poput njega pravi izbor za prevazilaženje podjela unutar vladajuće stranke SPOe.

Faymann (56) podnio je ostavku u ponedjeljak nakon historijskog poraza u prvom krugu izbora za uglavnom ceremonijalnu dužnost predsjednika od Slobodarske stranke (FPOe) krajnje desnice.

Socijaldemokrati i Narodna stranka (OeVP) desnog centra dominirali su austrijskom politikom od 1945., ali je podrška glasača godinama opadala, da bi oni jedva uspjeli da postignu većinu na posljednjim općim izborima u 2013.

Poput drugih zemalja u Evropi, podrška raste marginalnim grupama, posebno populističkoj FPOe, nakon što je skoro milion migranata prošlo kroz Austriju u prošloj godini, prenosi AFP.