Velika Britanija
0

Chris Patten želi mjesto ministra vanjskih poslova EU

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Posljednji guverner Hong Konga Britanac Chris Patten izjavio je u intervju za dnevni list Financial Times u srijedu da je zainteresiran za buduće mjesto ministra vanjskih poslova Evropske unije.
  • Ako budu sa mnom o tome razgovarali, što je malo vjerovatno, reagirat ću pozitivno, izjavio je Patten za Finacial Times.

Bivši 65-godišnji guverner Hong Konga smatra da bi mogao istovremeno predvoditi evropsku diplomatiju i raditi svoj posao rektora univerziteta u Oxfordu.

Evropski Lisabonski sporazum, osmišljen da poboljša funkcioniranje EU, predvidio je formiranje mjesta predsjednika i "visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost". Stupanje ugovora na snagu je zaustavljeno zbog održavanja referenduma u Irskoj 2. oktobra, zakonske procedure koja se provodi u Njemačkoj i potpisivanja ugovora od strane češkog i poljskog predsjednika.

Chris Patten, bivši lider britanske konzervativne stranke, član je Doma Lordova. Bio je na mjestu guvernera britanske kolonije Hong Kong od 1992. do njenog vraćanja Kini 1997. Nakon toga je bio evropski povjerenik za vanjske odnose od 1999. do 2004.