Napadi ETA-e
0

"Chiroki" povezan s napadom na madridski aerodrom

FENA
Foto.Reuters
Foto.Reuters
Jedan od vođa baskijske separatističke organizacije ETA-e Miguel de Garikoitz Azpiazu Rubina optužen je u Španiji za napad na madridski aerodrom u decembru 2006. kada su poginule dvije osobe, javio je BBC.

Garikoitz Azpiasu (35), poznat kao "Chiroki," uhapšen je prije sedmicu dana u Francuskoj zbog ubistva dva pripadnika španske Civilne garde u decembru 2007.

U najnovijoj optužnici, koju je prenio BBC, kaže se da je Garikoitz Azpiasu tokom ljeta 2006. dao naređenje o napadu bombama na madridski aerodrom a da je kasnije ljudima koji su podmetnuli bombu dao krajnja uputstva.

U napadu na madridskom aerodromu, koji je označio povratak ETA na nasilje zbog neuspjeha pregovora sa španskom vladom, poginula su dva doseljenika iz Ekvadora, dok je 68 ljudi ranjeno.

Madrid, koji hapšenje "Chirokija" opisuje kao jedno od najznačajnijih u skorije vrijeme, traži njegovo izručenje iz Francuske, pogotovo što prema najnovijim saznanjima izgleda da je on bio odgovoran za strategiju čitave organizacije ETA, a ne samo jednog njenog ogranka kako se mislilo posle hapšenja.

Španske snage sigurnosti su u pripravnosti očekujući žestok odgovor ETA-e.

Hapšenje Garikoitza Azpiasua posljednje je u nizu hapšenja istaknutih ličnosti ETA-e i najteži je udarac toj organizaciji otkad je u maju u Bordou uhapšen tadašnji glavni zapovjednik organizacije Francisco Javier Lopez Pena.

U napadima ETA-e, koja je 1959. započela borbu za nezavisnost baskijske teritorije na sjeveru Španije i jugu Francuske, u proteklih skoro pet decenija ubijeno je više od 800 ljudi.