Francuska
0

Chiracova supruga želi da se Sarkozy ponovo kandiduje za predsjednika

Klix.ba
Bivša prva dama Francuske i supruga Jaquesa Chiraca, Bernadette Chirac, pridružila se pristalicama Nicolasa Sarkozyja koje žele da se on ponovo kandiduje za predsjednika 2017. godine.

Bernadette je u nedjelju izjavila da se nada da će se Sarkozy ponovo kandidovati za predsjednika na izborima 2017. godine. Njena izjava je pokrenula nove glasine kako će desničarski političar ponovo pokušati doći na predsjedničku funkciju za četiri godine.

"Želim da se Sarkozy ponovo kandiduje. Rezultat će sigurno biti pozitivan", izjavila je Bernadette za televiziju iTele.

Sedamdesetdevetogodišnja Chiracova supruga je regionalni savjetnik u regiji Correte od 1979. godine. Bila je prva dama, a danas je istaknuta ličnost u konzervativnoj stranci pod nazivom Unija za narodni pokret (UMP).

Iako su obojica članovi UMP-a, Sarkozy i Chirac su imali međusobnih nesuglasica, a ponekad su se i javno sukobljavali. Uprkos tome, Chiracova supruga je lično podržavala Sarkozyja tokom njegove neuspješne prošlogodišnje kampanje.

Aktuelni francuski predsjednik, socijalist Francois Hollande, naslijedio je Sarkozyja 12. maja 2012. godine.

Bivši ministar vanjskih poslova, Alain Juppe izjavio je da Sarkozy želi povratak u predsjedničku palaču.

Prema istraživanju francuske agencije Ifop od 6. januara, 67 posto procenata birača naklonjenih desnici žele povratak Sarkozyja.

No, anketa agencije BVA od 15. februara otkriva da 62 posto birača širom političkog spektra ne žele Sarkozyjev povratak.