Svijet
0

Chirac iznenađen voljom da se uništi Liban

FENA
Francuski predsjednik Jacques Chirac zapitao se u petak, u televizijskom intervjuu datom povodom nacionalnog praznika, 14. jula, " čemu tolika volja da se uništi Liban", te ocijenio "disproporcionalnim aktuelne reakcije" na Bliskom istoku.

"U vrlo opasnoj situaciji smo na Bliskom istoku", rekao je šef francuske države, koji je zatražio hitno slanje misije UN-a na Bliski istok u telefonskom razgovoru u četvrtak s generalnim sekretarom UN-a Kofijem Annanom.

"Sugerirao sam mu tu inicijativu i drago mi je da ju je prihvatio. Ona se sastoji u tome da se hitno pošalje misija UN-a na lice mjesta, koju će zastupati generalni sekretar a koja će razgovarati sa svima", rekao je francuski predsjednik.

"Ona mora otići u Liban, ukoliko bude imala pristupa, ali mora otići i u Izrael i u Ramallah, u glavne arapske zemlje koje su pogođene ovim nasiljem, i u Siriju". Svi su odgovorni za eskalaciju nasilja u regionu", rekao je Chirac, užasnut onim što se dešava na Bliskom istoku, nakon izraelske vojne ofanzive u Libanu.

"Hamas i Hezbolah su posebna priča. Oni sami ne mogu poduzimati inicijative, postoji tu negdje podrška neke od nacija", dodao je on.